Periodòncia i cirurgia oral

null

La periodòncia és l’especialitat de l’ odontologia que prevé, diagnostica i tracta les malalties de les genives i teixits que suporten la dent. Aquestes malalties afecten el 90% d’adults majors de 35 anys i és la primera causa de pèrdua de dents en la població mundial.

ALERTA! QUÈ SÓN LES MALALTIES PERIODONTALS?  

Les més comunes són la gingivitis, que és una inflamació dels teixits de suport sense afectació d’os i la periodontitis, que a més a més, provoca la pèrdua d’os. Si  no tractem aquestes malalties, les dents podrien caure.

Els protocols de tractament són ben definits, amb resultats estables a llarg termini, sempre que el pacient realitzi el manteniment adequat a casa seva diàriament i cada 6 o 12 mesos fent un manteniment a la Clínica. En els casos en què la pèrdua d’os és avançada, es necessita tractament quirúrgic per evitar la progressió de la malaltia.

Quins símptomes presenten aquestes malalties?

  • Genives inflamades o doloroses
  • Genives sangonoses
  • Dents que es mouen
  • Mal alè
  • Aparició de recessions, és a dir, que comença a veure’s l’arrel d’algunes dents
  • Augment de la sensibilitat
Quins tractaments existeixen per lluitar contra aquestes malalties?    

TRACTAMENT BÀSIC PERIODONTAL

Consisteix en eliminar mitjançant unes neteges profundes per dins de la geniva, anomenades raspatges y allisats radiculars, totes les bactèries, càlculs (sarro), etc…

En aquesta fase del tractament realitzem un cultiu per si hi ha bactèries agressives (molt destructors d’os) i, de ser així també  donarem l’antibiòtic específic per aquestes bactèries.

Quins tractaments existeixen per lluitar contra aquestes malalties?    

CIRURGIA PERIODONTAL

Després del tractament bàsic, a vegades és necessària una remodelació dels teixits que no han acabat de posicionar-se on havien de fer-ho amb l’objectiu d’eliminar restes de càlcul i reduir les bosses periodontals. Sense aquestes bosses, les bactèries no tindran on establir-se i frenarem l’avenç de la malaltia periodontal i evitarem perdre més os. Es realitza sota els efectes de l’anestèsia local.

ALERTA! Cal mantenir-ho bé a casa, tenir paciència quan ens rentem les dents i ésser molt constants!

Regeneració òssia

Existeixen tècniques per a regenerar, en alguns casos, l’os al voltant de la dent, recuperant així el suport d’aquestes i permetent la col·locació d’implants en aquells pacients que no disposen de suficient alçada o amplitud òssia.

Ho fem amb dos processos: En el maxil·lar superior, l’ elevació de sinus permetrà l’augment vertical d’os. A més, l’ús de tècniques regeneratives amb os en pols, blocs ossis i membranes contribuirà a l’augment del contorn ossi. No és una intervenció dolorosa, però por donar algunes molèsties post operatòries. I haurem d’esperar un mínim de sis mesos abans de començar amb un procediment d’implants.

curacio
mantniment-implant

Empelt de geniva

És una tècnica quirúrgica que s’utilitza en casos on s’ha perdut la geniva i queda l’arrel de la dent exposada.

Aquesta geniva es pot recuperar mitjançant un empelt que s’aconsegueix del paladar del pacient, és una tècnica molt poc invasiva i amb un postoperatori molt bo.

CONSELL: És moment per a tenir bona cura de la nostra salut bucal i de tenir molta paciència!

ALLARGAMENT DE CORONA

Una altra de les especialitats de la periodòncia, consisteix en aplicar una microcirurgia per tal de tractar les dents curtes. Es pot fer tant amb làser com de forma tradicional i consisteix en retallar una mica la geniva i així “allargar” les dents perquè aquestes presentin un aspecte gran i saludable. Estèticament presenta uns resultats extraordinaris.

ALERTA! És una bona manera de finalitzar tractaments d’ortodòncia o de preparar el camp per a tractaments amb carilles.

allargament-corona
cirurgisa

CIRURGIA

La cirurgia oral és una especialitat que tracta el diagnòstic de malalties, lesions i defectes de la boca, els maxil·lars i les estructures que s’hi relacionen.

Quins són els procediments més comuns?

Els procediments més comuns inclouen varietat de tractaments que realitzem a la clínica com poden ser les extraccions de dents que no es poden salvar, petits traumatismes o grans en els que hi ha afectació dental o bé el que ja hem esmenat amb la periodoncia. A banda d’això trobem:

EXTRACCIÓ DELS QUEIXALS DEL SENY O CORDALS

Quan els cordals o “queixals del seny” no tenen espai per erupcionar o bé la seva posició els hi impedeix, queden retinguts a l’os a la seva totalitat o bé parcialment.

En ocasions aquest fet es tradueix en molèsties, dolor o la formació de quistes de retenció, per la qual cosa recomanem la seva extracció quirúrgica amb les mesures adients per tal que sigui una intervenció segura en un ambient de màxim control asèptic.

ALERTA! Són els últims queixals en sortir: ho fan entre els 17 i els 25 anys quan s’està acabant de formar l’estructura òssia facial.